Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για μονώσεις;

Οι εργασίες μόνωσης μιας ταράτσας μπορούν να πραγματοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια του έτους με βασικό περιορισμό την απουσία οποιασδήποτε μορφής υγρασίας.


Η κατάλληλη εποχή για μόνωση

Θεωρητικά, η μείωση των βροχοπτώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες τους καθιστά ιδανική εποχή τόσο για προκαταρκτικές εργασίες όσο και για εργασίες μόνωσης στην ταράτσα. Πρακτικά όμως, οι ημέρες με αυξημένες θερμοκρασίες δεν ευνοούν την εφαρμογή ορισμένων συστημάτων μόνωσης (επαλειφόμενα) αφού οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην επιφάνεια εφαρμογής στεγνώνουν μη ομαλά τα μονωτικά υλικά.


Επίσης, τα τέλη της Άνοιξης και το Φθινόπωρο είναι περίοδοι κατάλληλες για την εφαρμογή ενός συστήματος μόνωσης στην ταράτσα του σπιτιού μας.


Η κατάλληλη εποχή για μόνωση ταράτσας με πολυουρεθάνη

Η περίοδος που μπορούμε να εφαρμόσουμε το σύστημα μόνωσης με πολυουρεθάνη είναι πρακτικά όλος ο χρόνος αρκεί να μην υπάρχει υγρασία στην επιφάνεια εφαρμογής.

Η πολυουρεθάνη δεν επηρεάζεται αρνητικά από τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, η υψηλή θερμοκρασία ευνοεί τον πολυμερισμό της με αποτέλεσμα το επιθυμητό αποτέλεσμα (διόγκωση) να επιτυγχάνεται συντομότερα.

Συνεπώς, η πολυουρεθάνη αποτελεί ιδανική λύση για τη μόνωση της ταράτσας και το συνεργείο εφαρμογής μπορεί να εκτελέσει αποτελεσματικά τις εργασίες καθ’ όλο το έτος.


Η παρουσία υγρασίας

Η παρουσία υγρασίας αποτελεί εμπόδιο για το σύνολο σχεδόν των εργασιών μιας οικοδομής. Το ίδιο λοιπόν ισχύει και στην περίπτωση ενός συστήματος μόνωσης. Η υγρασία σε μια ταράτσα κατά κανόνα θα προέλθει από βροχόπτωση, οπότε αυτό που πρέπει να γνωρίζει ένα συνεργείο μόνωσης θα είναι η πρόγνωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή που θα εφαρμοστεί μια μόνωση για τις επόμενες 3 έως και 10 ημέρες ανάλογα με το σύστημα μόνωσης που θα επιλέξουμε να εφαρμόσουμε στην ταράτσα μας.


Πρόληψη προβλημάτων θερμομόνωσης

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι πέρα από την καλή θερμομόνωση υπάρχουν και κάποιες συμπληρωματικές λύσεις που χρειάζεται να εφαρμόζονται για σίγουρο αποτέλεσμα.

Ο συχνός αερισμός του δωματίου & των ντουλαπών ώστε να ανανεώνεται ο αέρας και η χρήση αφυγραντήρα στο δωμάτιο θα μπορούσε να βοηθήσει. Η χρήση σόμπας σε αυτούς τους χώρους δημιουργεί μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας σε μικρό χρονικό διάστημα δημιουργώντας έντονες υγροποιήσεις. Επιπλέον, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να απλώνουμε ρούχα μέσα στο σπίτι.


Πρόληψη προβλημάτων στεγανοποίησης

Όσον αφορά τα προβλήματα  υγρασίας σε τοίχους μπορούν να διαγνωστούν με θερμοκάμερες, εργαλεία που δείχνουν την ύπαρξη νερού μέσα στον τοίχο και υποδεικνύουν αν οφείλεται σε διαρροή από σωλήνα. Βασίζονται οι μετρήσεις στην διαφορετική θερμό χωρητικότητα του νερού αντί μιας στεγνής επιφάνειας και παρουσιάζεται σε χαρτί με διαφορετικά χρώματα. Είναι καλό ωστόσο να χρησιμοποιείται από πολιτικούς μηχανικούς εξειδικευμένους στην χρήση τους.

Η μόνωση στην ταράτσα είναι από τις σημαντικότερες εργασίες που γίνονται σε ένα κτίριο και πολλές φορές δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή. Η μόνωση θα προστατέψει το κτίριο από τις κλιματικές αλλαγές (κρύο, ζέστη, υγρασία κτλ) αλλά στην περίπτωση που δεν γίνουν οι σωστές εργασίες μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα και να προκληθούν φθορές στο κτίριο.

Αν αποφασίσατε να κάνετε μόνωση της ταράτσας τότε κάνατε τη σωστή επιλογή. Αν κάνετε μία πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο τότε σίγουρα θα αντιληφθείτε ότι οι μονώσεις ταρατσών δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε έχει μερικές σχετικές γνώσεις. Θα πρέπει να συνυπολογίσετε πολλά πράγματα πριν τελικά επιλέξετε τον κατάλληλο επαγγελματία για τη συγκεκριμένη εργασία.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να επιλέξετε ένα εξειδικευμένο τεχνικό συνεργείο κι όχι κάποιον που απλά γνωρίζει τη διαδικασία μόνωσης ταρατσών. Να έχετε υπόψη σας ότι για να πραγματοποιηθεί μία μόνωση θα πρέπει να έχει προηγηθεί μία μελέτη της επιφάνειας που θα γίνει για να μπορέσει να προσδιοριστεί με ακρίβεια το είδος και ο τρόπος της εργασίας. Στη συνέχεια θα πρέπει να προετοιμαστεί η επιφάνεια για να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα υλικά της μόνωσης. Εάν δεν γίνει η σωστή προετοιμασία και ο σωστός καθαρισμός ακόμα κι αν επιλέξετε τα καλύτερα υλικά δεν θα σας αποφέρει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.